Sporáky sú vhodné predovšetkým na varenie a pečenie. Kachľová časť je výhodná najmä kvôli údržbe - utieranie a umývanie: treba totiž počítať s tým, že najmä okolie varnej platne sa bude počas varenia znečisťovať. Najbežnejším typom sú sporáky s nadstavbou (kobkou).
Sporáky v princípe nie sú vhodné na vykurovanie a to z týchto dôvodov:
- sporák kúri predovšetkým len dovtedy, kým v ňom horí oheň (cez varnú platňu, prípadne cez pečiacu rúru),
- jeho ohnisko je pomerne malé (kvôli efektívnosti varenia) a na dlhodobejšie vykurovanie treba prikladať niekoľkokrát za hodinu,
- vykurovanie sa deje najmä cez horúce kovové časti, pričom na nich vyhára prach, resp. zvyšky jedál, čo nijako neprispieva dýchacím cestám obyvateľov,
- sálavé kúrenie (cez keramiku) je u sporáka veľmi nízke: oproti peci má len malú plochu.
Výnimočne môžu byť vhodné pre doplnkové kúrenie v prípade vychladnutého domu – keď je potrebný – krátkodobo - rýchly príkon tepla.